25 Aug 2013

Professionalism dan Mutu Pengadilan di Malaysia

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan insiden dimana Tengku Mahkota Johor (TMJ) berang lalu turun ke padang dan memarahi pengadil, Zamzaidi Katimin selepas perlawanan tamat antara Johor DT (JDT) FC dan Felda United dalam saingan Piala Malaysia 2013 peringkat kumpulan. Insiden ini berlaku dipercayai atas tindakan pengadil yang menafikan gol JDT, yang didakwa merupakan 'advantage' kepada mereka. Saya tidak bercadang untuk mengulas tentang perlawanan dan mutu pengadilan di Malaysia, tetapi saya ingin mengulas dari segi professionalism dan semangat kesukanan (sportsmanship) itu sendiri.

Sekadar gambar hiasan

Professionalism dan Mutu Pengadilan

Tidak dinafikan bahawa mutu pengadilan bola sepak di Malaysia bukanlah berada di tahap yang terbaik. isu ini bukan hanya berlaku di Malaysia, malah berlaku di seluruh dunia termasuk pada kejohanan-kejohanan besar seperti Piala Dunia dan juga di liga-liga terkemuka dunia seperti Liga Perdana Inggeris (English Premier League  - EPL). Persoalan yang timbul adalah, kemana perginya etika dan professionalism seseorang pegawai sukan atau pengurus dalam menangani isu ini? Apakah sudah tidak ada cara lain yang lebih efektif untuk menanganinya? Dan adakah dengan tindakan mengamuk dihadapan orang ramai dapat menyelesaikan masalah?

Pada hemat saya, tindakan ini membuktikan ketidak matangan seseorang di dalam mengendalikan krisis. Mungkin ramai akan mempersoalkan pendapat ini, lalu mengeluarkan kata-kata seperti "Kita tak berada di situasi tersebut, senang untuk kita bercakap". Pandangan ini seolah-olah menghalalkan perbuatan tidak beretika ini. Maka hasilnya, insiden-insiden seperti diatas berlaku saban hari di mana-mana tanpa ada penyelesaian. Ianya diburukkan lagi dengan pelbagai pendapat daripada 'pengadil-pengadil professional tidak terlatih' di bangku-bangku penonton yang merasakan merekalah lebih layak untuk menjadi pengadil.

Karenah birokrasi yang menyusahkan

Antara sebab dan alasan tindakan 'kampung' seperti diatas diambil adalah kerana karenah birokrasi yang menyusahkan. Pada hemat mereka, daripada melalui sistem birokrasi ini, tindakan ala koboi adalah jalan terbaik untuk menyedarkan pihak yang berkaitan. Tetapi pernahkan tindakan ini mampu menyelesaikan masalah? Persepsi yang tidak sihat keatas individu dan kelab, denda yang mungkin akan dikenakan, permusuhan baru yang bakal menimbulkan pelbagai masalah baru merupakan 'hasil' daripada tindakan ini. Jadi, daripada menimbulkan masalah baru, adalah lebih baik kita mengikut prosedur yang betul dalam membuat bantahan. Tetapi adakah kita harus akur, berdiam diri dan sentiasa bersetuju dengan sistem yang kita anggap tidak berkesan ini??

Penambahbaikan

Penambahbaikan terhadap beberapa perkara dan sistem itu sendiri boleh dilakukan, antaranya :

1. Menghasilkan satu sistem "online" yang mampu diakses oleh beberapa individu atau panel didalam sesebuah kelab, yang mempunyai "link" terus kepada FAM. Sistem ini berfungsi sebagai maklumbalas beberapa panel terhadap mutu pengadilan sesuatu perlawanan, dan juga saluran aduan kepada FAM supaya FAM boleh mengkaji dan mengambil tindakan diatas kesalahan-kesalahan yang dilakukan oleh pengadil. Ianya boleh menggantikan karenah birokrasi aduan yang menyusahkan.

2. Penggunaan teknologi. Beberapa sukan seperti ragbi, hoki dan tenis mempunyai mekanisme aduan "on the spot" diatas padang, dimana pemain boleh melakukan "challenge" terhadap keputusan pengadil, di mana keputusan akan dibuat oleh 'pengadil tambahan' yang berada di luar padang - analisis video. Presiden FIFA Sepp Blatter pernah membuat kenyataan bahawa teknologi-teknologi ini bakal 'membunuh' keindahan sesuatu pertandingan, malah berkeras untuk tidak menggunakan teknologi-teknologi ini. Yang sebenarnya, masalah-masalah teknikal lah yang akan membunuh sukan yang akhirnya memberi gambaran negatif terhadap sesuatu sukan.

3. Pengadil dijadikan sebagai kerja tetap. Seperti yang kita maklum, pengadil-pengadil bola sepak bukanlah terdiri daripada pengadil sepenuh masa, tetapi merupakan tugas sambilan. Jadi ramai yang mempertikaikan kerjaya-kerjaya pengadil-pengadil ini makan timbullah suara-suara "Pergi jadi cikgu/poli/bomba etc lagi baik!!". Mungkin FAM boleh menjadikan pengadilan sebagai satu kerjaya tetap dengan latihan intensif. Tetapi cadangan ini agak kurang rasional kerana ianya melibatkan kos pengurusan yang sangat tinggi.

"Alah, orang EPL pun buat.Kau pulak kecoh"

Ini merupakan isu terbesar di seluruh dunia, dan semua bidang. Ada diantara kita menghalalkan tindakan 'kampung' ini dengan menyatakan Alex Ferguson dan ramai lagi nama-nama besar tidak beretika dan tidak professional. Inilah igauan buruk untuk semua, kerana jika nama-nama besar melakukan sesuatu kesalahan, maka ianya dianggap halal dan biasa. Kita bimbang tindakan Nigel de Jong mengaktifkan mode kungfu di atas padang atau Luis Suarez yang mahu makan apa sahaja yang beliau berkenan di atas padang menjadi ikutan di seluruh dunia, dengan alasan, "mereka pun melakukannya".

Jadi, marilah kita mengambil iktibar diatas insiden-insiden ini dan tidak melakukan kesalahan-kesalahan ini walau sukan apa yang kita ceburi, walau di peringkat mana sekalipun, agar objektif sukan dalam melahirkan individu-individu professional dan menyatukan peminat-peminat sukan tercapai, bukan sebaliknya.

"KEARAH PROFESSIONALISMA SUKAN"


Abdul Hadi bin Ruslan,
Pelajar Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi,
Universiti Teknologi MARA Shah Alam.

No comments: