25 Dec 2008

Hudud dan permasalahan

Hhmmm...aku bukan nak cakap aku ni baik sangat cite psal bnde ni..tpi aku rase mcam x puas ati klau aku x ckap bnde ni...

skang kat mlaysia skang,heboh psal hukum hudud yg ingin di kembangkan oleh PAS..ade mcam2 rspon psal bnde ni..aku nk kongsi ngan korang psal pndapt aku tntang isu ni..klau kite tgok kat brite2,bse la TV kerajaan..mesti akan ckap negative psal hukum ni...aku skang x sokong mane2..aku x ckap aku ni orang pembangkang atau aku ni orang krajaan..aku juz ckap aku skong yg mne betul je...

ade dalam brite,ade pihak2 kerajaan kate hukum hudud ni adalah dakyah pembngkang untuk tarik undi untuk plihan raya kecil kuala terengganu yg x lame lagi..tapi hukum ni sape yang buat sebenarnye??PAS ke yg cipta hukum ni??nik aziz da komen da..ni bukan PAS yg buat..macam solat..Allah yg tetapkan kite utk solat..bukan PAS yg suruk solat..same macm hudud,bkan PAS yg cipta hukum ni..ni adlah hukum Allah..knape hukum Allah pun kite nk pertikai??

seriously,aku sgt x layak nk ckap pasal bnde ni coz aku sape la..aku sangat byk wat kesalahan,n aku memang hamba Allah yg hina yg slalu bersalah pada-Nya..tpi aku x boleh terima klau hukum Allah ceni jadi mainan..yg berckap itu ini psal kes ni,kate nik aziz itu ini,tunggu je la ape jadi nnti..klau x rase bukit antarabangsa tu bukan musibah,tggu je la yg lain...

cube la jgan ckap main lepas je..bukak mate skit..kesilapan PAS adalah bergabung dlam Pakatan Rakyat yg ade DAP tu,n pakatan yg skang ntah nk jadi ape ntah..xtau la pe nk jadi ngan mlaysia ni..kite same2 doa supaya negara kita aman dan tenteram...amin...

20 Dec 2008

Siapa salah atau salah siapa?

"Krup,krup,krup.."

"Khir,nak x?" aku menawarkan Pilus Sapi panggang kepada khir yang baru kubeli dengan harga Rp2500 di kedai Kak Ros yg ade gmbar ngan artis kat kedai die,tapi dengan pntas beliau menjawab,"aku dah kenyang la",sambil menghembus sesuatu keluar dari mulut beliau..

Kenyang ke mkan bnde alah ni?abaikan..kelihatan dzul sedang membelek nota yg baru didapat beliau dengan sangt tenang...

"Krup,krup,krup.."

masih banyak Pilus Sapi Panggang yg tersisa didalam bungkusan berwrna coklat tersebut..knape arini lmbat sangt abis??slalu kejap je da abih..mungkin latep si kurus tiada di kala ini yg membuatkan tasbi bertmbah sepi..hmmm...bia kan dzul abih susun nota die dulu..

Landing nye dzul di atas katil latep menandakan beliau sudah siap meng'update' nota2 tersebut..tibalah mase untuk aku pow lptop dzul lagi untuk memastikan kmpung aku dalam keadaan yg aman dan damai..

"Krup,krup,krup.."

akhirnya ade gak yg tlong mkan bnde kecik2 bulat yg berwarna putih coklat skit2 tu..kedengaran dzul sedang menikmati pilus tersebut..

tiba2,"semua yg aku baling,semua tak masuk..hahaha" tawa dzul geli hati..rupanya beliau makan dengan cara yg unik iaitu dengan melemparkan pilus2 tersebut masuk kedalam mulut beliau..pantas banyak yg nyasar(indon banget,lol)..kelihatan terdapat pilus di baju oren ade lambang canterbury ngan no 2 kat blakang yg dipakai oleh dzul..

"memang la x masuk,ko baling.ko baling pakai ape?",tanyaku dalam nada menyindir..

"pakai tangan la",ckup untuk membuat aku terdiam seketika..siapa salah??atau salah siapa??

"Krup,krup,krup.."

Baru kusedari...

"apa ertinya,bunga emas yg kuberi dulu
dikembalikan semula,
engkau pun berlalu terus pergi.."

da abih dengan lagu tu,terdenga ni pulak..

"entah mengapakah,hatiku bergetaran,bila bertemu lgi..
oh kekasih lama.."

sampai abih...

than aku tgok balik folder mp3 aku..da xde lagu rock kapak sbb baru je msukkan lagu baru n update lagu2...

rupe-rupenye,baru aku sedari aku x leh nk hidup tnpa ade lagu rock kapak dalam hp aku..yg bikin aku relax bile aku tensi(wlaupun kdang2 xleh nk watpe klau tensi)..yg bikin pale aku x betul bile ade orang bikin pale aku serabut..

biarlah orang mencaci aku,biarlah orang mengata aku belakng2,biarlh prang suke cite psal aku,biarlah ape yg orang nk cakap pasal aku..biarlah rock kapak menjadi penenang diriku..
aku akan pastikan aku msukkan blik sume lagu rock kapak aku..

yeahh!!!!hidup rock kapak!!

p/s: kepade sape2 yg telepas flght,layan lagu dulu..hahaha... <--- buat mereka yg terase..

16 Dec 2008

Hero Iraq patah tangan


BAGHDAD - Seorang wartawan televisyen Iraq, Muantadar al- Zaidi yang melemparkan kasut ke arah Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush, mengalami patah tangan dan tulang rusuk selepas dipukul oleh sekumpulan ejen keselamatan Iraq.

Abang kepada wartawan itu, Durgham Zaidi berkata, dia tidak pasti sama ada adiknya, mengalami kecederaan tersebut ketika dikerumuni sebelum ditahan oleh pengawal keselamatan atau ketika berada dalam tahanan.

Muntadar, 29, ditahan selepas dia melempar dua kasut ke arah Bush dalam satu sidang media di Baghdad pada Ahad lalu.

Dalam budaya Arab, tindakan melempar kasut dianggap untuk menghina seseorang.

Bagaimanapun, Bush yang mengadakan lawatan mengejut di Iraq sempat menundukkan kepala dan menyebabkan kasut itu mengenai dinding di belakangnya.

Durgham memberitahu bahawa Muntadar kini ditahan oleh tentera Iraq di Zon Hijau, Baghdad di mana kedutaan AS dan beberapa pejabat kerajaan ditempatkan.

"Muntadar mengalami patah tangan dan beberapa tulang rusuk. Mata dan tangan adik saya juga luka," katanya.

"Adik saya kini ditahan oleh askar Iraq di bawah arahan penasihat keselamatan Iraq, Muaffaq al-Rubaie," ujarnya.

Seorang peguam di Iraq berkata, Muntadar mungkin dihukum penjara minimum dua tahun sekiranya didapati bersalah menghina seorang ketua negara.

Sementara itu, beratus-ratus penunjuk perasaan berhimpun di jalan-jalan raya untuk hari kedua semalam bagi mendesak pembebasan Muntadar yang kini dianggap sebagai hero oleh penduduk Iraq. - AFP


Allahuakbar!!!

p/s: diambil dari Kosmo! Online.sume orang pndang kjadian ni dari berbagai perspektif..tpi bagi aku,Bush layak trime.nak2 klau kene tepat kat kpale die..baru die tau betapa benci nye masyrkt dunia kat die..

15 Dec 2008

Nasi lemak dan lelaki berbasikal

Di suatu pagi yg sangat hening,tiba2 kedengaran suara pintu rumah dibuka,dan terdengar suara seorang lelaki memanggil seseorang..kelibat lelaki tadi msuk ke dalam bilik latep,lalu mengeluarkan bunyi yg sngt bsing "bangun,bangun!!jom g breakfst!!".rupanya beliau adalah saudara azaziel yg lagi hnsem dari edward cullen mengajak breakfst.lalu beliau melmpat ke ats bdan latep yg agak gebu,untuk membngunkan latep tido..

bertolak la aku,azaziel,mafia djoe,latep,jijie n khir soi lek ke sebuah kedai di tasbi 1..dengan senang hati kami memesan nasi lemak dengan lauk yg brvriasi..

"mantap gak la nasi lemak die.nnti2 leh dtg sini lgi",tersemat di benak kami untuk mengamalkan cara hdup shat dengan mengamalkan mngmbil sarapan..

tibe2,mncul kelibat seorang lelaki,brjalan seperti lokman(bkan loqman alzuhri,tpi luqman hakim a.k.a mok),lalu tanpa segan silu dan memikirkan perasaan masyrkt stempat,berkata "habis makan kalian jgan lupa bayar ya"..WTH??tau la kmi nk byar..haish..

setelah selesai mkan,lelaki tdi msih memerhatikan kami. "udah bayar kalian?",soalan yg same untk bberpa org dri kami..lalu beliau mengangkat basikal beliau hingga ke tengah jalan,lalu mengayuh basikal beliau,membiarkn kami kebingungan.."apahal pkcik tu?"...

tpi ape yg pnting,latep kenyang..lalalala...

11 Dec 2008

Team bola Malaysia

Baru je abih exam,tpi tak tau la secara rsmi ke x da abih,hahaha..da la soklan arini mcam nak amik law je.huhu..tp xpelah..asalkan da abih da exam..so leh la tulis blik dlam blog ni..tpi xdela nk cite psal exam,sbb boring..

smlam bru je tgok mlysia kalah ngan thailnd 3-0 dalam piala suzuki..bdak2 laki tau la kot skang tga ade cup ni..suzuki ni dulu nme die tiger cup..tp da tuka spnsor,nme pun tuka la..ade la siaran lngsng kat sni..bst gak la sbb ade live,so leh ikut..tpi yg aku kcewa,prestasi team kite..mcam sdh sgt2 tgok..da la anta team senior..ape slahnye bgi pndedahan at ank2 muda..da la tu,klah plak tu..1st game lwan Laos,mcam pe ntah main..ptut bleh byk lagi dpat gol..1st half xde gol lngsng,main cam bdak skolah rndah..tpi mnang gk 3-0 ngan Laos..xdela malu sgt wlaupun gme hncur gile..mybe ade org ckp gk,sbb hjan so xleh nk perfrm..

than lwan vietnam plak..nmpak mcam orgnse skit la..mule2 kene tgal,than dpat kejar blik..tpi last mnit,keeper wat hal plk..bola mlntun-lntun,bleh plak die g dpan,watkan kite klah ngan vietnam 3-2..ape lah silly sgt mistake..than smlam lwan ngan thailand plak..lgi la malu,kene ayam ngan bdak2 thailand tu..aduih...wlaupun kdang2 ade gk pluang,tpi team kite mcam kene lauk2 je..klah 3-0..

ni la deh prestasi team bola kite,yg trget nk masuk wrld cup tu..ASEAN pun x lpas,ni plak nk msuk wrld cup..mimpi angan x sdah..bkan slah nk ade impian,tpi tu angan2 nmenye..cane la bola nk maju..ntah mne slahnye xtau la..mmang org ckap aku mmang snang je ckp,cube klau bgi aku main..sbb aku x main la aku tga tlis mnatang ni..da mmang bkan profesi aku..nk sruh bdak2 bola tu amik medic,aku main bola??fkir2 la sndri...baik skong RAGBI yg org slalu x pndang kat mlaysia sbb rgbi mkin lame mkin maju...

2 Dec 2008

Take note along,aliaa,ms rokiah(yg aku rse xkan wat mnatang ni),piper n amirah...

Keen tagged me. Well, well..

  • RULE #1 - People who have been tagged must write their answers on their blogs and replace any 1 questions that they dislike with a new question formulated by themselves.....
  • RULE #2 - Tag 5 people to do this quiz and those who are tagged cannot refuse. These people must state who they were tagged by and cannot tag the person whom they were tagged by and continue this game by sending it to other people.
1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?
Baiklah..

2. Do you like tags?
Pkir skali,cam best gak,tpi mlas gile nak wt.so aku tlis BM je la..xpndai BI,hehe..

3. If you can have a dream to come true, what would it be?
Believe it or not,i want a hosiptal that can give a free of chrge service kpada orang yang tak mampu,dgn bantuan dri kawan2.

4. Whose butt would you like to kick?
Latep!!!

5. What would you do with a billion dollars?
Jgan bagitau BPR coz nnti die check aku plak..diam2 sudeh..

6. Will you fall in love with your bestfriend?
I'll be kick on my back

7. Which is more exciting, kicking someone or being kicked by someone?
Both are very exciting(apsal tuka kaler jadi ijau plak ni??cane nk btulkn blik??)

8. Are you gorgeous?
Hehehe..tgok kaki la beb..

9. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
I'm pretty much better than him,no worries...

10. What do you pray each day for your loved one?
Her safety. Her safety. Her safety. Her academic execellence and HIS(wat does it means??) health.

11. What takes you down the fastest?
Got only Rp1000 in my pocket + my account.(kacing2)

12. How would you see yourself in ten years time?
A 30 years doctor with a cumel2 kids n with ma luvly WIVES(hehehe..), hopefully da dpat keje ngan swsta ngan experients yg best..

13. Why do you think you are so tensed up..no matter at the office..or at home or in your toilet??
Perangai orang2 aneh yg x sudah2 nk susahkan aku..nak BO pun x snang...

14. What kind of person do you think the person who tagged you is?
Keen??entah..tanye la Latep..esei bukan ahli nujum..

15. Would you rather be single and rich or married but poor?
Rich of marriage..

16. Who would you like to see the moment you wake up?
Bibik,washing my clothes n cleaning my bed..owh,sronoknye..

17. What’s the character must have in your partner?
Asal x wat aku skit ati sudeh..

18. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?
Both

19. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
Always,tapi orang x pnah nk wat ceni kat aku..


20. Do you prefer being single or having a relationship?
Hell yeah,single babeh..

21. Would you leave your family behind just to chase your dreams?
They are part of my dream.

orang yang aku nk tag:
-along
-aliaa
-ms rokiah
-piper
-amirah zaki

24 Nov 2008

Hipertiroid dan Latep (bkan name sebenar)

Kita tlah lama didedahkan dgan gjala2 utk penderita hipertiroid,dan telah lama diterima pkai utk menegakkan diagnosa...

Tetapi menurut latep(bkan nama sebenar),beliau menemukan simptom2 bru pada org yg ade hipertiroid iaitu :

-perut ke depan skit a.k.a boroi
-kuat mkan tapi brat bdan x trun2
-tido je keje wlaupun x wat pe2
-tecungap mcam nk mati pas bersukan
-perut akn mudah mnjadi panas
-slalu mencret (cirit-birit)
-suke gelak x henti2
-suke kutuk orang ngan jijie

disebabkan simptom2 di atas,beliau mengisytiharkan dri beliau sebagai penghidap hipertiroid..semoga beliau akan cepat sembuh..amin...

p/s: simptom2 hipertiroid sbenar : mkan bnyak tpi still kurus@berat bdan trun,senang bpeluh,mudah penat,tido lbih byk dri org biasa,snstif ngan rangsangan sejuk.

17 Nov 2008

Prihatin atau binatang??

Aku nak kongsi ngan sume orang 1 video..meh kite tgok dulu vdeo ni..k


video


Korang da tgok da vdeo kat atas ni??xtau la klau x jelas.aku dapat ni dari mmber aku..die kate ni die dapat dri mmber die gak,tpi xtau cane leh dpat.n die bgtau aku yg bnde kat atas ni jdi kat kl.ade bdak perempuan ni,some kind of minah rempit la,die mragut ade ppuan ni and kene tgkap ngan org rmai n jadi la bnde kat atas ni..tpi aku x dpat nk kate btul ape yg kwan aku cte coz ade mcam2 cte yg aku dga..tpi ni yg pling logik n pling byak aku dga...

tapi bkan tu yg aku nk ckap kat sni..aku nk bahaskan,mane rase kemnusian rkyat malaysia ni??!!!klau btul la die da mragut atau ape2 kslahan lain,perlu ke die DIBUNUH BERAMAI-RAMAI DI KHALAYAK UMUM??!!da la kene terajang,kene pkul smpai bedarah-darah ngan rmai gle laki..die tu PEREMPUAN la..da kene pkul sampai bdarah-darah,x puas ati lg..kene hempap ngan batu bata yg berat smpai kpale die pcah.da mti pun,kne hmpap lgi skali lgi ngan btu tu,mybe laki tu nk bia kpale PEREMPUAN pecah betul2..lgi 1,knape sluar die prlu dilucutkan??perlu ke bkak aib die utk dipkul??ke xyah nk pk aib die da sbb da nak mati???

korang rase laki-laki ni layak di panggil pe??klau aku,aku ckap laki-laki ni BINATANG sbab binatang je yg wat gitu,xde prasaan lngsung n ade gak kwan aku kate nk pgil binatang pun x lyak.mgkin ade org kate aku bdoh,coz kate mmang ppuan tu slah coz da meragut atau pe2 lgi kslahan,tpi kite ke yg kene bg hukuman kat die??n btul ke hukumn MATI DIPUKUL BERAMAI-RAMAI DIKHALAYAK RAMAI SAMBIL DIPERHATIKAN ORANG RAMAI??!!!!knape x pkul skit je,tnpa niat mncederakan,than g hntr gi balai utk hukuman setimpal.nyawa manusia ni cane harge die sbnanye??murah sgt ke smpai leh main2 gtu je??

orang rmai yg tgok kat stu pun same mcam binatang gak..xde prasaan lngsung nk tlong ppuan tu..xde sape ke yg ade hati prut??leh plak tgok ppuan kene blasah rmai2,siap leh rkam je(org yg rkam vdeo ni pun same gk)..mne hti prut ni??aku dari 1st tme tgok vdeo ni,smpai skang aku x dpat nk trime prangai org malaysia ni..tu yg aku nk tnye korng, orang2 yg blasah ppuan tu yg konon nk tlong org yg kene ragut tu PRIHATIN KE BINATANG???!!!!


**aku dpat byk feed back dri rmai org psal vdeo ni,n brtmbah la versi cte yg aku dga..thanks sape2 yg da komen n bg feedbck kat aku..tpi aku still xdpt kbnran dri cte ni..klau ade yg btul2 ade cte ngan bukti,bgtau eh..tp mcam yg aku ckap,bkn tu yg aku nk ketengahkan..aku nk ckap psal perikemanusiaan yg da semakin kurang skang..mcm da msuk zman di mna nyawa mn.sia ni murah sgt..ppuan tu lyak di buat gtu klau die da kawen n brzina ngan org yg da kawen dgan bukti n saksi yg layak n slepas dibicarakan..tu je yg aku nk bwak kat sni sbnanye..pe2 pun thanks to evryone..wallahualam..

9 Nov 2008

Orang aneh dan alien

Orang aneh dan alien mempunyai perbezaan yang sangat berbeza.antara sifat2 org aneh,arini boleh jdi kawan kmcing gila babi,tapi esok jdi msuh yg sdap gile nak kutuk.arini gelak same2,mkan same2,esok jumpe muke da macam nk mkan orang da,siap leh kekal lak tu.klau shari je,ok blik kite leh pgil die alien.tpi klau buat prangai aneh die tu lame2,itu lah die orang aneh.ade gak yg x sdap je tgok org hepi.klau leh,die je yg nk snang n hepi.ade je bnde yg die nk wat utk wat someone x snang dduk.n ade plak yg nk tnjuk die sgt hbat kat sume.klau die wat smthng,klau leh nk announce 1 medan.

knape klau prangai cam bse2 je kene pgil alien?sbab orng2 aneh ni pkir die hbat n pling btul,xde sape2 yg lg btul dri die.n die akan klau leh nk ckap kat smeorang sape yg die rase aneh,padahal die sndri aneh.nk bia orang aneh ni puas ati,kite pgil la orang2 macam aku ni alien.sbab aku mmang alien..tpi aku ade alien2 yg best..alien pling best yg aku ade,lan..insyaAllah aku xde nk tbe2 skitkan ati die..aku taknak jdi org yg aneh kat kwan baik aku..knape aku alien?sbab aku da try nk baik ngan sume org2 aneh ni,tpi still xdpat.aku slah ke(of crse la),aku btul ke,still xdpt wlaupun aku da cube yg trbaik.aneh kan??

orang aneh ni bsenye ade kromosom XX dan xlupe juga kromosom XY (eh,aku ade XY la.aku ni alien ke org aneh?ntah la).die ade kat mane2 je.mntak2 kite dijauhkn dri mnjadi orang2 yg aneh..amin...

trase??aku x tuju kat sape2 pun...jgan plak trase mnjadi org yg aneh..

7 Nov 2008

Politik atau Paleolitik???

Hhmmmm...aku bukan suke sangat nak cite politik2 ni macam Tan Sri Azizie kite,tapi sebagai rakyat Malaysia,aku takut gak klau ade jadi pe2 kat negara kite kan..tngok suasana politik kat negara kite skang..aku tak tau la gambaran sbnanye,tapi klau tngok kat paper,pihak ni kate ini,pihak ni kate ini.yang tu kate ni slah,yang ni kate tu slah.tak tau mane yang betul.padahal 2-2 sme2 slah, 2-2 sme2 btul...tinggal kite la yg kene nilai dgan baik mane yang terbaik.dah la kat paper asyik cite psal perbalahan poltik je.mcam takde bnde lain dah nak kuarkan kat paper tu.dkat sidang dewan rakyat plak,ahli2 prlimen plak gaduh mcam bdak kecik,mesti ade je bnde yang tak puas ati,maki sane,maki sini.siap ade plak yang bersepak terajang.ape yang pemimpin-pemimpin kite nk tnjuk sbnanye?nak tunjuk masing2 ni hebat?malu gile orang luar tngok.

Tan Sri Pandikar tu da macam bapak yang tgah tenangkan anak2 die yang dah tak leh nak control da.pe bende ni?betulla kate die.sampai kiamat pun kerajaan takkan dga ckap pembangkang,pembangkang taknak dengar ckap kerjaan..padahal kite same rkyat malaysia,bkan org lain.padahal dulu ok je.mane rukun negara yang dibuat dulu?sia-sia je orang2 dulu pkir sume2 tu,kite bkan nk amik peduli pun.pemimpin2 kite yang gah laungkan rukun negara,pemimpin2 kite gak yg x penah nak ikut.pe bnde ni??jangan sebab egois pemimpin2 kite,ngara kite kene jajah balik.aku tau,tnpa pmbngkang yg mulut yg lntang gle,krajaan xkan klam kbut nk mjukan ngara.tp cube la bersatu blik sebagai bangsa Malaysia,tnpa mengire bangsa,pehaman politik dan latar belakang.jangan sebab politik,kie tak dapat lagi rase kenikmatan hdup di tanah air sndri mcam dulu lagi...

p/s : aku bkan skong pembangkang,apatah lgi krajaan,tp aku skong pe yg btl..klau pmmpin tu ok,ok la bg aku..

Secondhand Serenade - Fall For You (Lyrics)

6 Nov 2008

Jason Mraz - I'm yours (Lyrics)

Sapo mkan cili,dio teghaso podeh eh

Poie ke kanan,kono pijak.poie kiri,mati tecokik.
Ghimau dopan mato buek tak nmpak,
arnab kek hutan kono tembak.
Diri sndiri tak nmpak kek air.
Makan rmput,tetolan tanah.
Mulut terbukak,kono sumbek.
Tikuih tnjuk an gigi,ghimau simpan taghing.
Hidup dalam bandar,somak gak di diam eh..