1 Feb 2010

Perbezaan Televisyen (TV) Malaysia - Indonesia


Perbezaan paling ketara,Indonesia takde Astro,huhu..Tapi tu tak menarik langsung..Tau tak yang TV Malaysia ngan Indonesia sangat berbeza?Bukan setakat bahasa je,tapi banyak beza..Ade yang Malaysia lagi hebat,dan banyak Indonesia yang lebih hebat..Ape yang hebat dan ape yang tak??Meh kite evaluasi sikit..Ni antara beza TV Malaysia ngan TV Indonesia..

1. Berita

MALAYSIA
Berita die biase-biase la,isu semasa,accident sane-sini,tapi sume agak teratur..Mule-mule dalam negeri,luar negara,kaji cuaca,dan last sekali berita sukan..Tapi to be frank,aku rase banyak berita yang lebihkan kerajaan..Nak tengok yang taqk sebelah mana-mana,tengok Buletin AWANI..
INDONESIA
Takde la teraturnye..Semua pakai letak je,mane die nak letak dulu,mane nak letak kemudian..Lepas tu,kalau ade 10 berita,8 dari berita tu confirm pasal orang demo,orang merusuh sane-sini..Ade tu sume berita penuh ngan demo..Tapi kalau ade berita sensasi macam Nordin Mat Top,sejam lah kau dok dengar pasal berita tu..Tapi yang bagusnya,berita die selalu gile..

2. Gosip Artis

MALAYSIA
Kalau nak dengar gosip artis,puas la makcik-makcik nak tunggu hari ahad kot,nak tengok Melodi sebab tu lah satu-satunya rancangan untuk gossip artis..Kalau Melodi takde minggu tu,tak senang duduk makcik-makcik ni,tak dapat makanan rohani la katakan..
INDONESIA
Takyah susah-susah nak tunggu hari ahad..Bukak je mate setiap hari,dah ade pasal gosip artis..Sampai la pejam mate balik kang..Hari-hari pulak tu..INSERT,SEPUTAR SELBRITI,dan macam-macam lagi la..Kalau sape ketagih ngan gosip artis,dudukla Indonesia,mesti berbuih-buih dok ngumpat orang..

3. Bola dan Kereta

MALAYSIA
Ni kite kurang sikit kot..Kalau ade live pun,setahun sekali kot,sebab ade FIFA WORLD CUP..Tu pun belum tentu semua game ade..Pasal kereta pun,tak banyak rancagan die..Ade la sekali seminggu kot..Itu pun pengisian die macam kurang..
INDONESIA
Bukan takat liga Indonesia,tiap-tiap minggu ade live ENGLISH PREMIER LEAGUE ngan LA LIGA..Dasyatkan??Memang terbaik..Dan pasal kereta pun banyak..Tapi yang tak sedap die,pengacara die mesti minah seksi yang pakai singlet ngan skirt nampak underwear..Macam dah takde lelaki yang power cakap pasal kereta ngan sukan dah..

4. Iklan

MALAYSIA
Kurang rase muak sebab banyak sangat iklan kat TV kite??Korang patut rase bersyukur..Paling-paling kalau cite sejam,iklan die dalan 20 minit..Jom kite tengok kat Indonesia camne..
INDONESIA
Macam yang aku cakap tadi,korang confirm muntah tengok iklan je keje..Aku penah try set mase,satu jam cerita,37 menit iklan 23 menit cerita..Tapi nasib baik la iklan die pun jenis layan gak.Tapi kalau dalam sejam tu 86 kali ko tengok iklan yang same,tak macam nak hempas je plak TV tu kan..

5. Sinetron/drama

MALAYSIA
Kalau kat Malaysia,kite panggil die drama Melayu la..Banyak kot kat TV Malaysia drama-drama Melayu ni..Dan makin lame makin kurang menarik aku tengok..Tapi kalau artis otai-otai yang berlakon,layan gak la..Tapi kebanyakan die jalan cerita same je..Still aku kate drama kite oke la lagi kot..Paling aku pelik,kenape la orang kite suke sangat tengok sinetron Indonesia..
INDONESIA
Sinetron pun macam berita gak..Dari bukak mate,sampai la tutup mate kang..Dah la cerita die stok macam cerita Yusof Haslam,episod 398 pun belum abih-abih lagi.Sampai episod 500 baru nak abih..Ntah buat cerita ape ntah..Lepas tu cerita khurafat besepah..Budak ade kuasa ajaib la,ikan leh cakap la..Menyampah tengok ade la..(Aku menyesal tengok Bawang Putih Bawang Merah dulu..Kalau la leh undurkan mase)..

6. Musik

MALAYSIA
Yang ni pun kite kurang sikit..Walaupun MTV Headquarters kat Malaysia,tapi musik kite jauh ketinggalan lagi..Ni aku no comment..
INDONESIA
Diorang banyak rancangan yang promote artis diorang..Maybe sebab ni artis-artis diorang popular..And lagu-lagu yang mantap pun faktor gak..Kalau lagu macam katak panggil hujan,selalu keluar pun tak gune..

Ade pro and cons gak media ni sebenarnya..Kalau diberi kebebasan,nanti jadi la macam media Indonesia,kerajaan tak mampu nak kawal kebebasan tu sampai menimbulkan yang tak sepatutnya berlaku macam pertikaian antara Malaysia ngan Indonesia..Tapi kalau kawal sangat,jadi la macam media Malaysia,heboh mengampu kerajaan..Kite la yang menentukan yang terbaik..

6 comments:

ery said...

wah.. wat research erk.. hehehe

Encik Adie said...

xde la research sngt,huhu..tp yg best nye kat sini,stesen die ade 14..takyah pkai astro pun xpe..tp kbnyakannye mngarut..

mario said...

tu dia luahan rasa seorang mat indon.ha3

Encik Adie said...

hahaha..ini usdah lebey ni mario..

Bery Azhari, S.H. said...

Saya orang jakarta indonesia, walaupun bahsa beza sikit tapi saya boleh paham lah apa yang abang cakap ni hehe..
Saya pun nak buat juga research macam abang nih, tapi dari sudut pandang saya sebagai orang Indonesia. Saya nak tahu Malaysia lagi banyak.

ANDI BASO said...

HAHAHAHAHA TV MALAYSIA MCM SAMPAH. BERITA DI INDONESIA TERATUR.MAU N0NT0N BERITA KRIMINAL TENGAH HARI SEMUA BERITA JENAYA,BUSER,PATROLI,DLL.BERITA PROFERTI SABTU AHAD. DI MALAYSIA ADA ASTRO TAPI BAYAR. DI INDONESIA PAKE ANTENA PARABOLA DA DAPAT 200 CHANNEL FREE, ADA JUGA INDOVISION TAPI BERBAYAR.ENAKNYA DI INDONESIA BEBAS GUNA PARABOLA. DI MALAYSIA PAKE PARABOLA DI TANGKAP MASUK PENJARA BODOH.. DI INDONESIA ADA 14 TV FREE HAHAHAHAHAHAHAHAHA