26 Dec 2009

Perbezaan asam garam pemanduan Malaysia-Indonesia

Khir penah ckap,Tuan Guru Nik Aziz pnah ckap dalam ceramah die,naik kereta ni ibarat kite tengah naik keranda,sebab bile2 je boleh jadi benda yang kite tak nak..jadi,better kite dengar benda2 yang baik..kalau dah kat Malaysia pun rase macam keranda,kalau kat Indonesia,aku rase ibarat dah dalam liang kubur kot,huhhu..pemandu kat sini,sangatla reckless,terutama penunggang motorsikal..ape yang korang tengok kat Malaysia tu,belom ape2 lagi tu..berbahagialah kepada mereka2 yang tak pernah drive kat Indonesia ni,huhu..jom kite usha sikit2 perbezaan..(ni just for fun ok,bukan research dari mana2 pertubuhan,huhuh..ni pe yang kami alami kat sini je)

1. Traffic Jam yang teruk



MALAYSIA
JAM sangat biasa kat KL dan banyak bandar2 besar yang lain.Biasenya JAM sebab traffic light,dan pada waktu2 peak,macam nak pegi keje,waktu lunch,balik keje,dan cuti2 umum dimana orang banyak balik kampung.Mtor banyak kat atas jalan raya,tapi sedikit pun tak ganggu jalan.Tapi kalau mat2 rempit bodoh banyak kat jalan,memang menyampah..
INDONESIA
Bukan takat bandar besar je,kat banyak tempat leh JAM.dan tak kire waktu.waktu peak,apatah lagi.tapi jam biase sebab bende2 bodoh je,macam angkot(van yg diubah suai utk jdi pengangkutan awam,sbab diorang tak pakai bas) suke berenti tepi jalan,orang parking kete sesuka hati tepi jalan,tengah jalan pun,banyak penjual2 kaki lima tengah kayuh jualan mereka,dan macam2 lagi.Kalau malam minggu,tak payah cite,motor penuh kat atas jalan.tak tau diorang nak pegi mane,dan biasenye diorang juz jalan2 sambil makan angin,membuatkan jalan JAM gile..aneh kan??

2. Lesen memandu



MALAYSIA
Nak buat lesen motor atau kereta,kene daftar,amik ujian,ikut latihan/belajar mengikut waktu yang ditetapkan,QTI,test JPJ,dapat P dulu,da 2 tahun baru dpat lesen penuh..
INDONESIA
Nak lesen??beli je kat polis,atau kat sape2 yang leh buat lesen.Kalau tak tau nak memandu,baru la carik tempat nak belajar kereta..Itu yang semua macam takde lesen bawak motor n kereta..Dapat lesen,serupa tak dapat lesen..

3. Traffic Light



MALAYSIA
Lampu isyarat leh kata berfungsi 98%,sebab ade gak yang rosak.pemadu pulak ramai yang ikut lampu isyarat,tapi adae gak segelintir sangat kecil,tak ikut.tapi biase tngah2 malam orang dah tak ikut sebab takde kereta
INDONESIA
Kebanyakannya hanya sebagai hiasan jalan je.Dan ade kedudukan lampu isyarat die yang klaka.Pemandu die plak,hanya segelintir kcil je yg nak ikut.Bkan tngah malam je,tngahhari belambak org langgar lmpu isyarat.Motor plak,nak tnggu hijau,sume kalau boleh nak tnggu kat lampu isyrat seberang sane(lpas kotak kuning)..Kalau ade polis tungu situ,baru la nak ikut..

4. Polis trafik



MALAYSIA
Biase buat road block tengah2 malam,n biase nak carik mat rempit bodoh dan orang yang takde lesen,atau ade kes2 tertentu.Lepas tahan,biasenya akan saman kite,dan bayar kat balai nanti.tapi still ade,maybe dlam 5% yang amik rasuah kot..tapi kalau ade yang baik,bagi amaran dan lepaskan kite..
INDONESIA
Lepak kat traffic light siang2.malam,setaun sekali kot buat road block.n tujuan tahan,nak mintak duit dari kite.dah lengkap mcam mane pun,die akan carik kesalahan untuk mintak duit kite.Ade minyak kat tayar pun leh jadi bahan.tapi ade dlam 5% kot yang betul2 sebab nak carik orang takde lesen.

5. Penggunaan hon



MALAYSIA
Sangat jarang pakai hon.Biase pakai kalau ade lembu melintas tengah jalan,jumpa kawan kat jalan,hon sikit tanda kenal,sebagai ucapan terima kasih dan hormat bila orang bagi laluan kat jalan sempit,n kalau kat traffic light orang tak jalan2 lpas hijau dah lame.
INDONESIA
Hon lagi penting dari minyak.kalau takde hon,jangan jalan.Kegunaan die,hon setiap kali nampak kenderaan lain kat depan,tepi..Purata penggunaan hon sehari,lebih dari 100x/hari..Tak digunakan sebgai tanda hormat bile bagi laluan,sbab kalau kite bagi laluan,orang tu akan bawak kete dengan hidung tinggi dan angkuh,pndang pun tak,ini kan nak hon skit..angkot plak,stiap kali nmpak orang tepi jalan,semua dia hon..bunyi hon plak,sume pelik2..alarm pun nak tuka jdi bunyi hon..begitulah obsesnya orang indonesia dengan hon..

6. Jalan raya




MALAYSIA

KEbanyakan jalan ok,tapi still ade jalan yang teruk,tapi biase kalau dpat aduan akan cepat2 baiki..tapi biase kalau pedalaman,banyak gak la lubang2..
INDONESIA
Kebanyakan jalan teruk..kalau baiki pun,ala kadar je..ade kes,nak ttup lubang,tnggi die mcam bumper..dah la jalan utama,dan banyak lubang..bayangkan cane nak lalu..bukan takat pedalaman,kat bandar2 pun banyak lubang,tempat pelancongan pun jalan teruk gilee..da la nak masuk tempat2 pelncongan die kene bayar,jalan macam haram,kotor plak tu,facility pun xde..

7. Warna kenderaan



MALAYSIA
Kereta dan motor banyak warna.Tengok PROTON n PERODUA pun,ade banyak pilihan warna.so dekat atas jalan raya,nampak la meriah eh..kalau ade kereta warna hitam,kebiasaannya adalah kereta askar dengan no plat 'Z'..
INDONESIA
Kebanyakan hitam,warna lain jarang.kalau kereta atau motor bukan warna hitam,nak jual balik tak laku atau harga jual die rendah..kalau dekat parking lot,mcam kat akademi tentera kite plak,huhuhu..tapi kereta untuk askar diorang hebat2..kereta untuk askar warna hijau,dan kebanyakan kereta mewah..mmang nmpak kereta askar,dengan plat tersendiri,tapi tak leh terima sebab bnyak bukan kereta cikai,tapi kereta mahal2..kaya betul eh kerajaan indonesia ni..

8 comments:

gha-mimah said...

bersyukur menjadi rakyat malaysia??haha~

Encik Adie said...

sngat bersyukur tahap dewa..hahaha..ko pun msti brsyukur dpat dduk kat mlysia blik kan gha..

gha-mimah said...

nasib baik time tu aku x drive dowh..haha...rkyat msia yg x syg negara kne pi tgk keadaan kt sane dowh...baru tau hargai...ni baru pasal jln raya...agk2 kalau pasal servis kakitgn kerajaan??kebebasan kaum lain spt sekolah SJKC sume tu...ha..amek ko!

Mario said...

Uish..gha boleh masuk politik la ko ni..haha

tak tahan part hon lg penting dari minyak tu.wtf?hahaha

Encik Adie said...

mmang camtu mario..kek sini bsing gilo ngan hon..klau kau xdo hon,kau looser..hahaha

zura said...

adie blog kau best! & semua ciri2 rakyat indonesia ada pada rakyat mesir jgk kottt!!! like, seriously semua same tade lebih tade kurang. oleh itu kte semua mantap sbb dapat survive! haha :P

opss lupe plak. aku nak link blog kau ye! :D

Encik Adie said...

mmang pwer pun sbab srvive,tpi tnsion spnjang masa..huhu..pecah pale,sbab tnsion pnye psal..huhu

Ila Aqilah said...

yup! tetibe rasa bersyukur gak..hehe..senang je diorang dapat lesen..huhu..kite penat2 belajar dpt lesen..