12 Oct 2010

Perbezaan orang putih buat dengan orang Melayu buat

Pernah tak korang buat sesuatu atau pakai sesuatu, yang sama macam orang putih a.k.a Mat Salleh buat atau pakai, tapi orang pandang korang lain macam, tak pandang Mat Salleh tu lain macam? Aku rasa aku selalu sangat mengalami situasi macam ni..Kat Indon dulu lagi parah, naik angkot (sjenis kenderaan awam) pun die nak tengok je kite sampai kite duduk..Ni ada beberapa benda yang aku nampak benda dimana orang kita tak pandang pun kalau orang putih buat, tapi pandang macam nak makan kite kalau kite buat,walaupun benda tu tak salah..


1. Pakai sun glasses

Orang Putih pakai
Biar pun kalau dalam shopping complex hatta dalam wayang sekalipun, kalau Mat Salleh lah yang pakai sun glasses, tarak kisah la..Sumenye "ei,hnsem la mamat orang putih tu.Macam Rowan Atkinson"..Tak kisah la orang tu dari mane, Zimbabwe baik lah (tapi aku rase orang Zimbabwe tak putih eh?)
Orang Melayu pakai
Biarpun kat bawah panas matahari yang terik nak mampus, kalau orang Melayu la yang pakai sun glasses, kene pandang serong je,ditambah dengan ayat "ai,panas ke bang" tanpa diorang sedar mate masing-masing dah sepet mengalahkan Rain (bukan hujan,tapi ni mamat Korea,harap maklum) tahan panas..Tapi kalau dalam Mid Valley pun pakai sun glasses,harus lah kan kene gelak..


2. Pakai blazzer

Orang putih pakai
Weih, bak kate die, tulah paling segak di mate orang melayu..Macho betullah mamat orang putih tu, walaupun sebenarnya die beli kat PS je..Tapi, sebab yang pakai tu orang putih, takde pulak diorang kesah.Mungkin sebab diorang da biase pakai kat negara diorang.Tapi kalau orang putih datang sini, mesti rase panas gile, automatic tak pakai blazer kan??
Orang Melayu pakai
"Poyo lak ai mamat tu" sambil die menggigil kesejukan dalam shopping complex yang ada air-cond..Anda tahu tak bahwa blazer tu memang untuk dipakai dalam keadaan yang sejuk? Die tak sedar die pakai sweater kat tengah panas, tekinja-kinja macam beghuk..Memang betullah sweater "pemeluh" atau "penambah kuantiti peluh sedia ada"..


3. Makan pakai tangan

Orang putih buat
"Waaaa..Bagus lak ai Mat Salleh tu..Sanggup die pakai tangan die untuk makan ,maksudnya die dah belajar budaya kite..Tak sia-sia la kerajaan buat homestay, ajar Mat Salleh budaya Melayu ni.." bisik Mak Lina kepada Mak Siti..
Orang Melayu buat
"Ish budak tu..Kuno betullah..Ade ke pakai tangan makan kat kedai..Tak maju lansung..Die memang tak penah jumpe sudu ke eh?Ke kalau pakai sudu ayam die leh hidup balik??hahahaha.." kata Mak Siti sambil tergelak macam Mak Lampir sambil terlupa dia berasal dari kampung..


4. Pasangan berumur pegang tangan masing-masing

Orang putih buat
EEEEeeeeeee...Sweetnya couple orang putih tu..Dah tua-tua pun still pegang tangan masing-masing..Macam ni lah bagus..Walaupun dah ade anak bini, tapi diorang tak pernah pun lupekan pasangan diorang kan..Ayang nak kite macam ni eh bang..
Orang melayu buat
EEEEeeeeeee...Tak malu betullah nenek ngan atuk tu kan..Dah tua-tua pun macam nak orang muda lagi..Ntah ade berapa ntah cucu dia..Nak tunjuk kat orang lain lah tu die bahagia sangat..Geli lah ayang tengok..Tengok muka atuk tu pun ayang tak selera,macam orang tua gatal je..

Setuju tak ni lah realiti mentaliti melayu kite??Tapi aku akui, masih hanya ada segelintir je yang masih ada pemikiran macam ni..Tapi kalau kite berada didalam golongan segelintir tu, tak ke lebih bagus kite keluar dari golongan tu untuk meniadakan terus pemikiran macam ni?Ade banyak lagi pengalaman aku sebenarnya,huhu..Tapi kalau nak cerita semua nnti, banyak pulak korang nak bace..Blog aku ni dah la membosankan..

Ada banyak kebiasaan Mat Salleh, orang Korea, orang Jepun yang baik-baik..Ape kate kite same-same amik yang baik, than tinggalkan kbiasaan orang putih yang nampak cool, tapi sebenarnya tak cool lansung tu..

p/s : Aku bukan pakai sun glasses okeh..Spec aku memang gelap sebab aku silau..Harap maklum..

3 comments:

ifrat said...

yo la rabun...

nurul said...

ntah ape2 je...
smart sgt la org putih tu?

Siti said...

haha lawak.. tapi tula yg terjadi kat realiti hari ni.. :)