19 Nov 2010

Perbezaan cerita Melayu ngan indonesia

Korang pernah tengok cerita indonesia??Tipu la kalau tak pernah tengok..Petang-petang mesti korang ada lepak depan tivi tengok sinetron (drama indonesia)..Sebenarnya aku ada gak tengok dulu, cerita Bawang Putih Bawang Merah, dan sampai skang aku menyesal aku pernah tengok cerita tu,hahaha..Korang perasan tak yang sinetron ni sangat lah mengarut sebenarnya??Walaupun korang rase drama Melayu mengarut, sila sedar yang sinetron adalah sangat bosan dan tak best,hahaha..Nak tau ape perbezaan dia?


1. Bahasa
Drama Melayu
Sah-sah la cakap bahasa Melayu kan??Walaupun bahasa dah macam budak sekolah rendah tak tau bahasa Melayu, tapi still kita bleh faham lagi kan..Tak payah nak tengok-tengok sari kata kat bawah tu..Tapi kalau orang Melayu badget omputeh, menyampah gak tengok..
Sinetron
Kalau takde sari kata, jangan harap korang nak faham apa yang dia cakap..Aku ingat lagi, dulu tengok Ada Apa Dengan Cinta takde sari kata..Berpiau kepala nak faham apa yang diorang cakap..Sampai skang, still ada sari kata lagi, walaupun aku tengok Choi a.k.a Munirah Ismail dah pandai cakap indon dah lepas layan Cinta Kirana ngan Safa dan Marwa hari-hari..


2. Cerita hantu
Cerita Melayu
Skang ni aku rasa cerita hantu Melayu dah dahsyat..Kira takde lah hantu nampak tali or hantu pocong nampak kaki dah..Sampai Jangan Pandang Belakang Congkak pun Cik Shyrah Ramli takut nak tengok..Pelakon dia pulak, memang kadang-kadang yang cantik-cantik jadi hantu,tapi takde lah sampai ada scene hangat-hangat..
Cerita indonesia
Dahsyat, memang dahsyat..Sape taknak tengok Tamara, Dewi Persik, ngan pelakon-pelakon yang seksi meksi yang lain..Hantu dia memang menakutkan..Tapi msalahnye hantu dia kluar dlam masa 15 minit je dalam cerita, tapi scene perempuan pakai baju yang tutup 1/4 badan je, nak dekat sejam..Yang tak pakai apa-apa pun banyak..Porn ke cite hantu, aku pun tak tau..

3. Fokus
Cerita Melayu
Kalaubab fokus kat muka ni, macam kurang sikit..Sebab cameraman melayu suka shoot tang jauh je..Ye lah,tak bleh datang dekat-dekat, kena jauh-jauh..Bukan muhrim..Bak kata orang, hanya pilih yang halal..Huhuhu...
Cerita indon
Weih,bab fokus ni diorang paling handal..Kalau korang biasa tengok,waktu yang cemas, diorang akan fokus sorang-sorang pelakon..Kalau masa scene tu ada 20 watak, 20 orang tu lah diorang fokuskan, termasuk tukang kebun yang muka nampak sebelah je..Pastu mesti ada bunyi "jeng,jeng"..Bayangkan kalau tengok cerita perang..20 minit lah tengok muka sorang-sorang..


4. Level suara
Cerita Melayu
Tengok mood cerita laa..Kalau tengah sedey sore macam cool je..Kalau tengah marah, memang menjerit-jerit la sikit, tapi takde lah sampai gegendang telinga korang sakit..Tapi yang sakit hati, kadang-kadang sampai tak boleh dengar apa yang diorang cakap..
Cerita indon
Kalau diorang cakap biase pun korang kene kecikkan volume tivi, bayangkan kalau diorang tengah ada scene marah-marah..Korang tutup telinga pun still leh dengar apa yang diorang cakap lagi..Kalau tak caya, cuba korang tengok Cinta Kirana tu..Nia Ramadani punya cute, bila bercakap, mulut mengalahkan serombong kapal besar dia..Fail..

So, kesimpulan dia, Malaysia is better than indonesia..Lepas 3 tahun kat indon, bukan takat aku rasa sinetron tu bosan, tapi aku menyampah ngan sinetron tu..Tapi kalau korang suka tengok sinetron lagi, apa boleh buat..Huhuhu...

5 comments:

rasyiqahrazali said...

dua2 tak suka.. bosan.. indon dgn crita yg berderet-deret epsd. malay pula pelakon kaku mcm robot.

Ikmal Fayadh said...

orang indon lebih percaya kepada pari-pari, itu aja yang beza. haha

lebih baek layan hindustan.. mantap-mantap. :)

Josh. said...

i dnt knw.
i kinda like sinetrons.
most probably im focussing more on the casts, then the storyline.
haha

giriiiiiikun said...

huhuhu...
cte hntu mlsia mmg menakutkan la...
cite sinetron ad gak yg x bosan..
contohnye,apetah crite tu..ikut la dr 1st ep.die pendek je crite die..dlm 1 mnth da abes..x mcm crite2 yg len yg pnjang dan super karutt tu..

Encik Adie said...

sbenarnye ade je sinetron yg oke..mcam my fav, para pncari tuhan..jlan crite dia lain dripada mngarut,n sbulan je dah habis..tpi sinetron yg smpai epsod 300++, jdi sngat mngarut..huhuhu