29 Apr 2010

Twisties ade lemak babi!!!!


Kenal gambar kat atas ni??Confirm sume tau Twisties dan ramai gile yang suke termasuk la aku (but not after this)..Korang pernah tengok ape ingredient die tak?Aku selalu je tengok,tapi aku tak penah tau apa benda tu semua..Apa yang wat aku tekejut besar,aku dapat tau TWISTIES ADE LEMAK BABI!!!

TIDAK!!!Kenapa la aku suke sangat ngan Twisties sebelum ni..Kalau menurut sumber yang aku bace, die dapat daripada majalah yang mengatakan bahawa Twisties mengandungi lemak babi..Bukti die dekat gambar bawah ni..

Majalah tu ada senaraikan kod-kod bahan yang mengandungi lemak babi,dan diantara bahan tersebut terdapat dalam pembuatan Twisties, iaitu Disodium 5'-Inosinat dengan kod E631..Aku tak boleh nak confirmkan sebab kat sini takde Twisties..Siapa-siapa yang ada kat Malaysia, tolong confirmkan boleh tak??Than kongsi sama-sama kat sini..

Apa yang buat aku yakin adalah, dulu ayung ku tercinta (akak aku) pernah bagitau yang jangan beli benda yang ade kod depan die E6++ (sebab die pun tak ingat) sebab ade lemak babi, mase die belajar dulu (Teknologi Makanan)..Bile aku bace je artikel kat FB yang dipost oleh member aku, aku terus teringat benda ni..

Than please kalau siapa-siapa ada info,kongsi sama-sama kat sini..Untuk ketahui lebih lanjut tentang Disodium Inosinat ni, check dekat sini :

Tentang Disodium Inosinat

Kalau ada apa-apa info,tolong share ye..Biar kite clarify benda ni..Kalau salah kang,aku boleh dituduh menfitnah pulak..Sebab benda-benda macam ni,sensitive sikit kan,huhu..Tapi jangan lupa tentang benda paling penting dalam hidup..

p/s : Bukan pernyataan,tapi pertanyaan..So,ada apa-apa just clarify okeh??

7 comments:

Munirah Ismail said...

bukan mcam tuh..if ade halal jakim..ia msih halal lagi..ade tiga jenis E yang meragukan skng iaitu E471, E472, ngn E6++ sbb emulsifier nie boleh derived dari tumbuhan atau haiwan iaitu babi..klu still ade halal JAKIM, maknanye kod E tuh dr tumbuhan..ok? nk ikutkan cadbury pnye emulsifier E472, ade dalam list ko tgk tuh..tp seperti yg aku ckp td r.. :)

Encik Adie said...

oh,gitu eh choi??tq 4 da info..nnti aku btulkan blik..sbab ni juz brtnyaan je..huhuhu..untng ade mmber yg ahli dlam hal2 ni kan..

Munirah Ismail said...

xdela, bukan tau sangat pon..cume mende nih kan isu sensitif..so kne clear up btol2 r.. :)

hencikvirus said...

wah yk..br j mkn smalam..adess..

Anonymous said...

baru terbaca dlm satu laman web... maklumat lanjut silalah bkk laman nie
http://www.perkim-tcu.com/Kod%20Babi%20Pada%20Makanan.pdf

x sangka betul.. sy sdg makan twisties masa terlihat laman nie.. sambil jilat jari ag.. tp trus terhenti.. nak muntah pun ada.. ya allah....

Unknown said...

Ade ke kalu ade logo halal bleh kate halal...aku tgk iklan kat tv Cadbury and Twisties, xde pun logo halal..skrg zaman moden..stakat logo halal..kat mane2 boleh dpt..

http://twitpic.com/3rnh28

thembikai merah said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Disodium_inosinate